فهرست مطالب

مجله سلامت و بهداشت
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 19، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رقیه نوروزی، محمد نوری سپهر، منصور ضرابی* صفحات 275-288
    زمینه و هدف
    سیانید یک ماده سمی است که در صنایع مختلفی از قبیل استخراخ فلزات مورد استفاده قرار گرفته و از این طریق وارد محیط زیست می شود.
    روش کار
    در این پژوهش نانوذرات هیدروکسی آپاتیت مغناطیسی به روش هیدروترمال سنتز شده و در جهت حذف سیانید مورد استفاده قرار گرفت. عوامل موثر در فرآیند شامل pH، غلظت اولیه سیانید، غلظت نانو ذرات هیدروکسی آپاتیت مغناطیسی و زمان تماس مورد بررسی قرار گرفت. همچنین از مدل ایزوترمی لانگمیر و فروندلیخ و مدل های سینتیکی شبه درجه یک، شبه درجه دو و شبه درجه یک اصلاح شده برای بیان نوع فرایند استفاده گردید. در نهایت، احیای نانو جاذب مصرف شده مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که بیشترین میزان حذف سیانید در غلظت mg/L 10 از یون سیانید، میزان g/L 0/8 از جاذب، زمان تماس 120 دقیقه و pH برابر 4 مشاهده گردید. تحت این شرایط بیش از 92 درصد یون سیانید حذف گردید. نتایج حاصل از مطالعه ایزوترمی نشان داد که روند جذب یون های سیانید بر روی جاذب مغناطیسی از مدل لانگمیر (r2=0.998) تبعیت می کند. مشخص گردید که سینتیک واکنش حذف با ضریب رگرسیون بالا (r2=0.999) توسط مدل درجه دو کاذب توصیف می گردد. نتایج حاصل از احیای نانو جاذب نشان داد که با استفاده از محلول 1 نرمال سود می توان 70 درصد جاذب اشباع شده را احیا کرد.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق به درستی موید این مطلب است که نانو جاذب های مغناطیسی قابلیت بالایی در زدایش آلاینده سیانید دارند.
    کلیدواژگان: جذب، نانو ذرات، هیدروکسی آپاتیت مغناطیسی، سیانید، محلول آبی
  • هادی علیزاده سیوکی*، خیرمحمد جدگال، نازنین شماعیان رضوی، ایرج ضاربان، هاشم حشمتی، ناهید ساقی صفحات 289-299
    زمینه و هدف
    کودکان و نوجوانان بیش از دیگر گروه های سنی به تغذیه کافی و سالم نیاز دارند تا بتوانند به رشد جسمی و تکامل ذهنی کافی دست یابند. برای اینکه کودکان بتوانند مهارت های لازم برای انتخاب صحیح مواد غذایی را به دست بیاورند به آموزش تغذیه نیاز دارند. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش بر رفتارهای تغذیه ای دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر تربت حیدریه در سال 91 انجام شد.
    روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی است که تعداد 180دانش آموز مقطع ابتدایی از طریق نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند و به دو گروه کنترل و مداخله تقسیم شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ای محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن بررسی و مورد تایید قرار گرفت و پیش آزمون از هر دو گروه به عمل آمد. بر اساس نتایج حاصل از پیش آزمون نیازسنجی به عمل آمده و مداخله آموزشی بر روی گروه مداخله انجام شد. مدت زمان جلسه آموزشی یک ساعت بود. یک ماه پس از مداخله همان پرسشنامه برای پس آزمون تکمیل شد. داده ها وارد نرم افزار آماری SPSS شد و از طریق آزمون های آماری t مستقل، آزمون تی زوجی، پیرسون و کای 2 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که قبل از مداخله، میانگین نمرات آگاهی، منافع، موانع، حساسیت و شدت درک شده و خودکارآمدی بین دو گروه تفاوت معنی داری نداشتند (p>0.05). پس از آموزش میانگین نمرات تمام متغیرهای فوق در گروه مداخله بطور معنی داری افزایش پیداکرد (p<0.05). مدل رگرسیونی شامل رفتار به عنوان متغیر وابسته و آگاهی، حساسیت و شدت درک شده، منافع و موانع درک شده و خودکارآمدی به عنوان پیش بینی کننده ها، معنی دار شد (p=0.001).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که آموزش مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی از طریق همسالان بر رفتار تغذیه ای دانش آموزان تاثیر مثبت دارد و از بین متغیرهای پیش بینی کننده، منافع درک شده بیشترین تاثیر را بر رفتار دارد.
    کلیدواژگان: رفتارهای تغذیه ای، مدل اعتقاد بهداشتی، آموزش همسالان، دانش آموزان
  • اکبر عطادخت، پرویز پرزور*، سجاد بشرپور، کاظم معاضدی صفحات 300-309
    زمینه و هدف
    سلامت عمومی انسان ها همواره از موضوعات بسیار مهمی در جوامع انسانی بوده و حفظ قرآن می تواند با تاثیر بر عوامل درونزا به ارتقای سلامت عمومی افراد کمک نماید. بر این اساس هدف این پژوهش بررسی نقش باورهای فراشناختی در پیش بینی سلامت عمومی حافظان قرآن و مقایسه آن با افراد عادی بود.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، از بین کلیه حافظان قرآن استان اردبیل تعداد 80 نفر و از بین افراد عادی (غیرحافظ) 80 نفر با روش نمونه گیری تصادفی در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از آزمون سلامت عمومی (GHQ-28) و فرم کوتاه پرسشنامه فراشناخت (30MCQ-) استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون های آماری خی دو، تحلیل واریانس یک عاملی و تحلیل رگرسیون چندگانه بر روی نرم افزار SPSS-16 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین حافظان قرآن و افراد عادی از لحاظ متغیرهایی مانند علایم جسمانی، اختلال در کارکرد اجتماعی، افسردگی و سلامت عمومی تفاوت معنی داری وجود دارد (0/001 >p). مقایسه نمرات باورهای فراشناختی دو گروه نیز نشان داد که باورهای منفی افراد عادی بیشتر از حافظان قرآن بود (0/01 >p)، ولی در بقیه مولفه ها بین دو گروه تفاوت معنی داری یافت نشد. همچنین مدل مربوط به پیش بینی مولفه های سلامت عمومی از روی باورهای فراشناختی در حافظان قرآن معنی دار بود و مولفه های فراشناختی، 15% واریانس نمرات سلامت عمومی حافظان قرآن را تبیین می کند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که میزان سلامت عمومی حافظان قرآن بالاتر از افراد عادی است و باورهای فراشناختی نقشی اساسی در پیش بینی سلامت عمومی حافظان قرآن دارد. لذا ترویج فعالیت های قرآنی و در کنار آن آموزش مهارت های فراشناختی می تواند در تامین و ارتقای سلامت عمومی افراد جامعه نقش اساسی ایفا کند.
    کلیدواژگان: باورهای فراشناختی، سلامت عمومی، حافظان قرآن
  • بهمن رماوندی، مصطفی لیلی* صفحات 310-325
    زمینه و هدف
    متیلن بلو یکی از انواع رنگ ها است که می تواند در فاضلاب های رنگی وجود داشته باشد. در این مطالعه، حذف رنگ متیلن بلو توسط جاذب ارزان قیمت پوسته میگو مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته است.
    روش کار
    در این پژوهش تجربی، اثر پارامترهای مختلف از جمله غلظت رنگ، دوز جاذب، pH اولیه محلول، و زمان تماس بر کارایی جذب رنگ متیلن بلو توسط پوسته میگو مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    آنالیز SEM و BET بر روی جاذب نشان داد که جاذب تهیه شده دارای ساختار فیزیکی مناسبی جهت حذف آلاینده مورد نظر می باشد. نتایج بررسی pH، نشان داد که در pHهای نزدیک خنثی، راندمان های بسیار خوبی (97%<) در مقایسه با pHهای دیگر وجود دارد. با افزایش دوز جاذب، راندمان حذف نیز روند افزایشی داشت. بررسی داده های آزمایشگاهی نشان داد که ایزوترم لانگمویر (0/99<2R) توصیف بهتری از داده ها ارائه می دهد.آنتالپی واکنش نیز نشان داد که فرایند می تواند خودبه خود انجام بگیرد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج نشان داد که جاذب تهیه شده قابلیت خوبی در حذف غلظت های بالای رنگ متیلن بلو از فاضلاب های رنگی داشته و با توجه به هزینه پائین تهیه و آماده سازی آن می توان از آن در حذف این نوع رنگ ها به عنوان جایگزینی برای جاذب های نسبتا گران قیمتی مثل کربن فعال استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ایزوترم جذب، پوسته میگو، سینتیک واکنش، متیلن بلو
  • حسین ابراهیمی پور، زینب جلمبادانی*، نوشین پیمان، حبیب الله اسماعیلی، علی وفایی نجار صفحات 326-332
    زمینه و هدف
    بیش از نیمی از مشکلات جنسی که باعث نابودی زندگی و روابط زناشویی می شود، به علت آگاهی ناکافی یا عقاید نادرست در مورد روابط جنسی ایجاد می شود. تئوری رفتار برنامه ریزی شده، یکی از تئوری های مهمی است که فرایند اصلی پذیرش رفتارهای بهداشتی را توضیح می دهد. این مطالعه، تئوری رفتار برنامه ریزی شده را در پیش بینی قصد عملکرد جنسی زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر مشهد 1 در سال 1390 مورد بررسی قرار داد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی که به صورت مقطعی انجام شد، 200 نفر از زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر مشهد 1 در سال 1390 مورد بررسی قرار گرفتند. روایی این پرسشنامه از طریق پانل خبرگان و پایایی آن بوسیله آلفای کرونباخ و آزمون- بازآزمون تعیین شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-11.5 و آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و آنالیز رگرسیون، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    طبق نتایج همبستگی مثبت معنی داری بین تمام متغیرهای تئوری رفتار برنامه ریزی شده با قصد و عملکرد جنسی مشاهده گردید (p<0.05). در آنالیز رگرسیون مشخص گردید که نگرش، هنجارهای انتزاعی، کنترل رفتار درک شده در مجموع 0/45 واریانس قصد عملکرد جنسی را پیشگویی می کنند که در بین این متغیرها، اثر هنجارهای انتزاعی بیش از سایر متغیرها بود (p<0.05).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش، ضروری است دست اندرکاران بهداشتی به آموزش جنسی صحیح اهمیت داده و استفاده از تئوری رفتار برنامه ریزی به عنوان الگویی برای ارتقاء عملکرد جنسی زنان بکار رود.
    کلیدواژگان: آموزش جنسی، تئوری رفتار برنامه ریزی، عملکرد جنسی
  • عادل مظلومی، زینب کاظمی*، جبرائیل نسل سراجی، مصطفی حسینی، صدیقه باریده صفحات 333-344
    زمینه و هدف
    در سال های اخیر صنعت ریلی در کشورمان با توسعه گسترده ای روبرو بوده است. لکوموتیورانی از جمله مشاغل کلیدی در صنعت ریلی می باشد که مطالعات کمی در کشورما به بررسی شرایط کاری این افراد پرداخته است. هدف از مطالعه حاضر تحلیل شرایط کاری و شناسایی موانع کاری لکوموتیورانان و تعیین ارتباط موانع کاری با کیفیت زندگی کاری این افراد بود.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی، در مرحله اول با مرور منابع و انجام مصاحبه با 15 لکوموتیوران، مشکلات و موانع کاری آنان استخراج و سپس پرسشنامه اختصاصی موانع کاری طراحی شد. در مرحله دوم روایی و پایایی پرسشنامه طراحی شده مورد بررسی قرارگرفت و از 100 لکوموتیوران خواسته شد که به این پرسشنامه به همراه پرسشنامه کیفیت زندگی کاری Darren Van Laar پاسخ دهند.
    یافته ها
    طبق نتایج، برخورد با عابرین پیاده و حیوانات در طی خطوط، مشکلات مرتبط با سرویس بهداشتی، ساعات کاری نامنظم و زیاد، تداخل برنامه کاری نامنظم با زندگی شخصی، عدم جوابگویی شغل به انتظارات فردی، و ناکافی بودن مزایای شغلی مهم ترین مشکلات کاری لکوموتیورانان بودند. همچنین نتایج حاصل از آنالیز همبستگی اسپیرمن نشان داد که بین هیچ یک از حیطه های موانع کاری و کیفیت زندگی کاری لکوموتیورانان ارتباط معنی داری از لحاظ آماری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به مشکلات متعدد مرتبط با شغل لکوموتیورانی و حساسیت بالای این شغل، سازمان بایستی اقدامات مداخله ای را جهت بهینه سازی محیط کاری و همچنین بهبود شرایط کاری این افراد در اولویت قرار دهد.
    کلیدواژگان: ارگونومی، صنعت ریلی، لکوموتیورانی، موانع کاری، کیفیت زندگی کاری
  • فهیم امینی تپوک، ناصح عبدالله زاده*، محمد قنبری، منصور قادرپوری، شیدا ملک افضلی، حجت کارگر صفحات 345-354
    زمینه و هدف
    طبق مطالعات به عمل آمده مشخص شده است آلودگی هوا در فضای بسته منازل مصرف کنندگان سوخت جامد، باعث ابتلا به عفونت های تنفسی می گردد. این تحقیق به بررسی خطر نسبی ابتلا به عفونت تنفسی و ارزیابی عوامل محیطی موثر بر آن در خانوارهای مصرف کننده سوخت جامد در استان آذربایجان غربی پرداخته است.
    روش کار
    در این مطالعه جمعیت شهرستان های آذربایجان غربی که مجموع تعداد خانوارهای مصرف کننده سوخت جامد آنها بیش از 200 خانوار بود، مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات از فرم های ثبت روزانه گزارش بیماری ها، موجود در پرونده خانوار روستایی در مراکز بهداشت استخراج گردید و با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری در سطح احتمال 5 درصد مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس نتایج به دست آمده 18 درصد این جمعیت، مصرف کننده سوخت جامد بودند که 16/8 درصد از سوخت جامد نوع فضولات دامی و چوب استفاده می کردند. 75/4 درصد خانوارها در فضای بسته نان می پختند و در مجموع وسایل گرمایشی 90 درصد از خانوارهای مصرف کننده سوخت جامد از سیستم تهویه لازم برخوردار نبودند. بر طبق تحلیل های آماری انجام شده و همبستگی پیرسون، ارتباط بین عفونت تنفسی با مصرف سوخت جامد معنی دار بوده و شانس ابتلا به بیماری در افراد مصرف کننده سوخت جامد بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    همبستگی بین مصرف سوخت نامناسب جهت گرمایش و پخت و پز در منازل روستایی و ارتباط آن با عفونت های تنفسی بیانگر این نکته است که بهینه سازی مصرف سوخت و افزایش آگاهی مردم در این زمینه می تواند از ابتلاء جامعه هدف به بیماری های مرتبط بکاهد.
    کلیدواژگان: سوخت جامد، عفونت تنفسی، استان آذربایجان غربی
  • زهرا زمانیان، رضا رستمی*، جعفر حسن زاده، حسن هاشمی صفحات 355-360
    زمینه و هدف
    مواجهه با صدای بلند، موجب بروز پاسخ های فیزیکی، روانی و رفتاری و همچنین تاثیر بر روی عملکرد سیستم قلبی- عروقی و سیستم تنفسی در انسان و حیوان می شود. این مطالعه با هدف تعیین اثرات مواجهه با صدا بر میزان فشار خون و ضربان قلب در صنعت فولاد انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی- تحلیلی- توصیفی تعداد 50 نفر از شاغلین یک شرکت فولاد در استان فارس به عنوان گروه مورد مطالعه انتخاب شدند و تحت شرایط کنترل شده آزمایشگاهی، به مدت 5 دقیقه در 3 روز در معرض صدای 85، 95 و 105 دسی بل قرار گرفتند. اطلاعات دموگرافیک افراد با پرسشنامه گردآوری شد. میزان فشار خون و ضربان قلب افراد در معرض صدا، قبل و بعد از مواجهه با استفاده از دستگاه نبض سنج مورد سنجش قرار گرفت. در نهایت نتایج بدست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد. جهت بررسی تغییرات ضربان قلب و فشار خون از آزمون تی زوجی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد میانگین فشار خون سیستولیک در کارگران در معرض صدا نسبت به حالت قبل از مواجهه افزایش؛ و میانگین ضربان قلب کاهش داشت ولی این تغییرات از نظر آماری معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    نتیجه مطالعه حاضر موید نتایج مطالعات پیشین بوده و با توجه به یافته های این مطالعه، میزان ضربان قلب و فشار خون در اثر مواجهه حاد با ترازهای فشار صوت 85، 95 و 105 دسی بل هیچگونه تغییر قابل ملاحظه ای نداشتند.
    کلیدواژگان: قلب، سیستولیک، تراز فشار صوت، نبض سنج
|
  • R. Nourozi, M. Noorisepehr, M. Zarrabi* Pages 275-288
    Background and Objectives
    Cyanide is a toxic compound widely used in different industries (e.g. metal extraction) and enters into the environment through such activities.
    Methods
    In present work magnetic hydroxyapatite nanoparticles were synthesized hydrothermally and used for removal of cyanide from aqueous solutions. Experimental parameters influencing the process such as solution pH, initial cyanide concentration, nanoparticle concentrations, and contact time were studied. In addition Langmuir and Freundlich isotherm models, pseudo-first-order, pseudo-second-order, and modified pseudo-first-order kinetic models were applied for describing the process. Restoration of used sorbent was also investigated.
    Results
    Maximum removal efficiency was observed at 10 mg/L of cyanide concentration, 0.8 g/L adsorbent mass, 120 min contact time, and pH=4. Under these conditions more than 92% of cyanide ions were removed. Results of isotherm study showed that trend of cyanide ion sorption to follow Langmuir model (r2=0.998). In addition, kinetic of cyanide sorption was best described by pseudo-second-order kinetic model (r2=0.999). 70% of the used sorbent can be conditioned by 1 N NaOH solution.
    Conclusion
    The results of present work well demonstrate that nano magnetic adsorbent to have high ability to remove cyanide pollutant.
    Keywords: Adsorption, Nanoparticle, Magnetic Hydroxyapatite, Cyanide, Aqueous Solution
  • A. Atadokht, P. Porzoor *, S. Basharpoor, K. Moazedi Pages 300-309
    Background and Objectives
    Public health has always been a very important issue in societies and the Quran memorizing can help to improve general health of people through affecting endogenous factors. The aim of this study was to compare role of meta-cognitive beliefs in predicting general health between Quran memorizers and nonmemorizers.
    Methods
    In a causal-comperative study, 80 subjects have been selected from Quran memorizers and 80 from nonmemorizers in Ardabil province by available random sampling method. Data were collected using General Health Questionnaire (GHQ-28) and Metacognitive Beliefs Questionnaire (MCQ-30). Data were analyzed by chi-square (χ2), analysis of variance (ANOVA) and multivariate regression analysis using SPSS-16 software.
    Results
    Results showed significant differences between Quran memorizers and nonmemorizers with respect to physiological symptoms, social dysfunction, depression, and general health (p<0.001). Comparison of meta-cognitive beliefs in these groups showed that nonmemorizers’ negative beliefs are higher than Quran memorizers (p<0.01). No differences were observed in other components of two groups. The model for prediction of general health based on meta-cognitive beliefs were significant for Quran memorizers and 15% of the total variance of general health was explained by meta-cognitive beliefs.
    Conclusion
    This study indicated that Quran memorizers’ general health is higher than nonmemorizers and meta-cognitive beliefs have an important role in predicting Quran memorizers’ general health. Thus, promoting Quran activities and training of meta-cognitive skills can play important roles in people’s general health promotion.
    Keywords: Meta, Cognitive Beliefs, General Health, Quran Memorizers
  • B. Ramavandi, M. Leili* Pages 310-325
    Background and Objectives
    Methylene blue (MB) is one of the common dyestuffs found in colored wastewater. The removal of MB by shrimp shell, low cost adsorbent, was studied in this research.
    Methods
    In this experimental study, the effect of different parameters such as; initial concentrations of MB, adsorbent dose, initial pH of solution, and contact time on adsorption efficiency of MB on shrimp shell was studied.
    Results
    SEM and BET analysis on the adsorbent showed that the derived adsorbent from shrimp shell has a suitable physical structure to remove pollutant. The results of pH experiments showed higher removal efficiency (>97%) at natural pH than in those of other pHs. Removal efficiency was increased with increasing dose of adsorbent. Obtained experimental data were fitted well with the Langmuir isotherm (R2>0.99). Reaction enthalpy showed that the adsorption process can be a presumable spontaneous process.
    Conclusion
    Overall, the results showed that the proposed adsorbents have a good ability to remove high concentrations of MB from colored solutions. Due to the low cost of preparation, it can be used as an alternative to relatively expensive adsorbents such as activated carbon to remove these types of dyes.
    Keywords: Adsorption Isotherm, Shrimp Shell, Reaction Kinetics, Methylene Blue
  • H. Ibrahimipure, Z. Jalambadani *, N. Peyman, H. Esmaeli, A. Vafaee Najjar Pages 326-332
    Background and Objectives
    More than half of sexual problems that destruct life and marital relations occur due to insufficient knowledge or mistaken beliefs about sexual relations. Planned behavior model as an important theory explains the main process of health behaviors’ acceptance. This study surveys planned behavior model in predicting sexual practices of married women referring to Mashhad1 health centers in 2011.
    Methods
    This cross-sectional study surveyed 200 women visiting health centers of Mashhad1 in 2011. Validity and reliability of questionnaire used were determined through panel of experts and Cronbach’s alpha and test-retest, respectively. Data were analyzed by SPSS software (version 11.5) using Pierson correlation coefficient and regression analysis.
    Results
    Based on the results obtained significant correlations were observed between all variables of the planned behavior model and sexual intention and function (p<0.05). Regression analysis revealed that attitude, subjective norms, perceived behavioral control predict 0.45 of the variance of sexual intention. Among these variables, the effect of subjective norms was greater than other variables (p<0.05).
    Conclusion
    According to the findings, it is essential that health practitioners to emphasize on proper sex education and use planned behavior theory as a model for promotion of female sexual function.
    Keywords: Sex Education, Planned Behavior Theory, Sexual Function
  • A. Mazloumi, Z. Kazemi *, J. Nasl Saraji, M. Hosseini, S. Barideh Pages 333-344
    Background and Objectives
    In recent years, rail system has developed in Iran. Train driving is amongst the key jobs in rail industry that few studies have investigated their working conditions in Iran. Therefore, the aim of this study was to find and prioritize work-related obstacles associated with Iranian train drivers and investigate its relation with quality of working life.
    Methods
    In a cross-sectional study work related obstacles were determined through literature review and interview with 15 train drivers and then a self-administered questionnaire was developed. Validity and reliability of the questionnaire were investigated and 100 train drivers were asked to fill out this questionnaire along with the Darren Van Laar quality of working life questionnaire.
    Results
    According to the results the major problems of Iranian train drivers were collision with people and animals, access to WC, excessive and irregular working hours, work schedule interference with personal life, failure of the job to meet personal expectations and insufficient job benefits. Additionally, the result of spearman correlation showed no significant relationship between working obstacles and quality of working life among train drivers (p>0.05).
    Conclusions
    Considering different work-related obstacles of Iranian train drivers, intervention strategies should be implemented in order to improve working condition of train drivers.
    Keywords: Ergonomics, Railway Industry, Train Driver, Working Obstacles, Quality of Working Life
  • F. Amini, N. Abdollahzade*, M. Ganbari, M. Gaderpoor, Sh Malekafzali, H. Karegar Pages 345-354
    Background and Objectives
    Indoor air pollution in homes using solid fuel causes respiratory infection based on the studies performed. This study was conducted to evaluate relative risk of respiratory infection and its influencing environmental factors in solid fuel consuming households in West Azerbaijan province.
    Methods
    Population of the cities with more than 200 households using solid fuel was studied in West Azerbaijan province. Data were collected from daily recorded diseases forms existing in rural household files in health centers. The obtained data were analyzed by statistical tests at the 5% level of confidence using SPSS software.
    Results
    According to the results, 18% of the populations surveyed consume solid fuel with 16.8% of them using wood and animal manure. 75.4% of households bake bread in indoor environment. In total, heating devices of 90% of households using solid fuel have not been equipped with ventilation system. According to data analysis and Pearson correlation, respiratory infections were significantly correlated with solid fuel consumption and odds of disease occurrence in individuals using solid fuel were high.
    Conclusions
    Correlation between consumption of poor fuel for heating and cooking in rural households and respiratory infections implies that optimizing fuel consumption and increasing public awareness may decrease occurrence of diseases among target population.
    Keywords: Solid Fuel, Respiratory Infection, West Azerbaijan Province
  • Z. Zamanian, R. Rostami*, J. Hasanzadeh, H. Hashemi Pages 355-360
    Background and Objectives
    Exposure to high levels of noise causes physical, psychological, and behavioral responses. It also affects cardiovascular and respiratory systems in both animals and humans. The present study aimed to investigate the effect of noise exposure on blood pressure and heart rate in a steel industry.
    Methods
    In the present descriptive analytical and cross-sectional study, 50 workers were selected from a steel company in Fars province as a case group. They were exposed to 85, 95, and 105 dB noise for 5 minutes in 3 days at controlled laboratory condition. Demographic information of the subjects was gathered through a questionnaire. Blood pressure and heart rate of the participants were measured both before and after the exposure using a pulse meter. Finally, the data were analyzed by SPSS software. Paired t-test was applied to evaluate blood pressure and heart rate variations.
    Results
    Comparing to before exposure time, systolic blood pressure of the exposed workers was increased and heart rate was decreased; however, the differences were not statistically significant.
    Conclusion
    The study findings were in agreement with the results of the previous studies. According to the results, no considerable changes were observed in blood pressure and heart rate after acute exposure to noise at levels of 85, 95, and 105 dB.
    Keywords: Systolic, Sound Pressure Level, Pulse Meter